Technican Co., Ltd.

胡麻豆腐の液体急速冷凍テスト @九州

Freeze TestOther

胡麻豆腐の液体急速凍結テストをしました。

胡麻豆腐の原料は「胡麻」と「葛粉」。簡単に作り方を説明すると、胡麻と葛粉を混ぜる→冷やして固めるといった作り方です。この、「冷やす」ときに、葛粉がゲル化して独特の滑らかさと、柔らかな食感になるのです。しかし、普通に冷凍しようとすると、ゲル化した葛粉が離水を起こし硬化してしまいます。なぜこのような事が起こってしまうのかというと、冷凍した時にできる「氷結晶」が、細胞を破壊してしまうからです。この細胞破壊が原因で離水が起き、胡麻豆腐が割れたり繊維状のような表面になってしまうのです。当然そうなれば、独特の滑らかさや、柔らかな食感も失われてしまいます。ですが、「凍眠」で「急速冷凍」すれば、氷結晶が大きくなりません。答えは単純で、氷結晶ができる(=細胞破壊が起きる)より速く、物を凍らせることができるからです。

氷結晶が大きくならない=細胞破壊が起きない=離水しない

なので凍眠で凍結すると、自然解凍でも滑らかさは失われません。

胡麻豆腐もそうですが、ゼリーやコンニャクなどの冷凍に不向きな食材ほどその差が実感頂けると思います。

「これ、冷凍させたらどうなるの?」と、少しでもご興味ございましたら、お気軽にお問い合わせください!


Products & Services

  • Freezers for wholesalers, food processing plants, and producers

    TOMIN

  • Freezers for restaurants and online retailers

    TOMIN Mini

  • TOMIN Liquid Cryo-Freezing goods at home

    TŌMIN FROZEN

We offer a wide range of products and sizes to fit your operation

Medium- to large-capacity freezer line for wholesalers, food processing plants, and producers.
We help you find the right model to suit your needs.

TOMIN

The 60 x 60 cm compact liquid freezer for restaurants and online retailers

The compact small-capacity freezer.
We support our customers in everything from purchasing to sales, market expansion, and beyond.
*TOMIN Mini may not be available in some countries. Please contact us for more information.

frozen food

Frozen food just as fresh as the moment it was prepared

TŌMIN FROZEN changes the image that frozen food doesn't taste good.
TŌMIN FROZEN is a store that uses TOMIN Liquid Cryo-Freezing to handle frozen foods.
We have a great selection of produce, including gourmet chef menus and commodities that consumers can only eat at the origin of produce.

Contact us

Please feel free to contact us!

Technican Co., Ltd.

Company overview >>
Copyright(C) 2005-2023 Technican Co.,Ltd. All Rights Reserved.
Contact us Downloads